09.11.2022

Jesenji radovi u voćnjaku




Za uspešno prezimljavanje voćaka, neophodno ih je adekvatno pripremiti. Jesen je idealno godišnje doba za radove u voćnjaku koje je dobro započeti već nakon berbe plodova.


Sakupljanje opalog lišća 
_____________


Radovi u voćnjaku počinju održavanjem higijene - sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana.

PREPORUČUJEMO:


Plastične grablje lagane za rukovanje - služe za sakupljanje lišća i ostataka trave. Na grablje se dodaje držalja, a prečnik za držalju izvosi 2,4 cm.

Pogledajte seo asortiman OVDE.




Orezivanje grana
_____________


Kasna jesen je idealno vreme za orezivanje voćnjaka. Najbolji trenutak kada treba obaviti orezivanje je nakon opadanja lišća.

Rezidba se omogućava formiranje i održavanje krošnje stabala voća. Svaka grana dobija svoj prostor. Obezbeđuje se dobra osunčanost svih grana bez zasenjivanja i dobra provetrenost krošnje.

PREPORUČUJEMO:

Makaze za grane - sa dugim drškama - Makaze za sečenje grana sa krivim ili ravnim  sečivom od čelika i dugim drškama od polipropilena. Aluminijumske, lagane za rukovanje.

Makaze za grane - teleskopske - Makaze za sečenje grana sa krivim ili ravnim sečivom i teleksopskim nastavkom na izvlačenje. Aluminijumske, sa čeličnim sečivom i polipropilenskim drškama. Lagane za rukovanje.




Prskanje voćnjaka
_____________


„Zimskim prskanjem“ se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki, bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze i slično.

Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabala opadne oko 50-60 % lišća. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 10 °C.

PREPORUČUJEMO:

Akumulatorska leđna prskalica - 16l Dolomite - Prskalica namenjena za primenu u vodi rastvorenih sredstava koja se koriste za negu biljaka: herbicida, insekticida, fugicida i sredstava za prihranu biljaka.




Krečenje stabala
_____________


Primenjuje se za ublažavanje posledica niskih temperatura, te ublažavanja temperaturnih oscilacija između dana i noći u deblu. Ova mera najviše efekata daje kod koštičavog voća (kajsije, šljive i višnje).

Spovođenje ove mere je najbolje izvesti u kasnu jesen pre mrazeva, tokom novembra i decembra, kada su povoljne temperature, kreč se ne smrzava i brzo se osuši na stablu tokom dana.


PREPORUČUJEMO:

Premaz za krečenje stabala Floris - sastav čine gašeni kreč, sumpor, so i voda. Premaz štiti koru od pucanja i nastajanje rana tokom zimskog perioda kada mogu biti velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura.




Zaštita mladica
_____________


U jesenjim radovima u voćnjaku ne treba prevideti ni mlade voćke i vinovu lozu. Zaštitna mreža je odlično rešenje koje čuva stabla i grožđe od zečeva, košuta i glodara.

Kroz mrežnu strukturu omogućeno je provetravanje i prodiranje svetlosti kao i zalivanje i prskanje pesticidima. Čvrstina mreže obezbeđuje dobru potporu.

PREPORUČUJEMO:

Mreža zaštitna za voće - Namenjena za mlade voćke i vinovu lozu. Zaštitna mreža čuva stabla i grožđe od zečeva, košuta i glodara. Kroz mrežnu strukturu omogućeno je provetravanje i prodiranje svetlosti kao i zalivanje i prskanje pesticidima. Čvrstina mreže obezbeđuje potporu. U obliku spirale je i lako se postavlja, može se koristiti više puta.




Zaštita stabla od insekata
_____________


Preporuka je primena formule protiv insekata koja ne sadrži pesticide, odobrene za organsku proizvodnju.

PREPORUČUJEMO:


TemoTree
je braon lepak sa polimerima na bazi voska za kontrolu gmižućih insekata. Može se primeniti oko bilo koje površine koju insekti koriste da se penju na biljku. Lako se nanosi na bilo koje drvo, prilagođava se svim veličinama.

Fleksibilan i lak za korišćenje, jednostavno se nanosi i skida sa tretirane površine.